Salep – Sahlab

Salep – Sahlab 

It has been really cold outside, the nights are drawing in, the wind is whipping up, rain, thunder and grey sky!

So, there’s nothing better than cocooning inside and cozying up the fireplace while sipping a hearty hot Sahlab.

In fact, we can’t think of many better ways to recover from a long day of battling wind, rain and snow than sipping a piping hot cup of Sahlab! ❤

A hot traditional winter drink! Salep is the quite essential warm winter drink in the Levant!

A thick milk-based drink traditionally made with the whitish powder, which is extracted from the rare orchid tubers flower that gives the drink its characteristic creaminess & fluffiness, & it’s called Sahlab in Arabic!

It’s incredibly beloved in the Levant!

Sahlab is a very popular drink in the Arabic countries! The word “Sahlab” is thought to derive from the Arabic “khusā al-tha’lab”, meaning fox’s testicles, a name that possibly gave rise to aphrodisiac related folklore! There are myths about it’s powers to bring virility and passion to the drinker!

(Side note: Being rare and in danger of extinction, it has been replaced with cornstarch which is a good substitute for Salep powder)

It’s warming, creamy, delicious, and ready in no time! Enjoy 🙂

Ingredients:

4 Cups Milk (0.75 L)
2 tsp. Salep powder (Or 4 tsp. Cornstarch)
4 tsp. Sugar
1 tsp. Orange blossom water (vanilla can be substituted)

For decoration:

Grated coconut
Cinnamon powder
(Aftertaste)

salep-ingtedients

Directions:

1. Pour the milk in a pot, then add the sugar directly, allow the sugar to dissolve.
2. Then add the Salep powder, and mix them well together.
3. Then with constant stir put the Salep mixture on fire.
4. Over low flames, heat slowly until it’s slightly thickened.
* Stay close, because it can be burned quickly.
* If you can’t find Salep powder, you can make it with cornstarch, it’s still delicious!
5. Add the rose water, and cook it for another 2 minutes.
* At the end, it shouldn’t look lumpy, & it should look similar to the milkshake consistency!

When it’s ready, transfer to cups, and sprinkle with cinnamon & shredded coconut, and serve it hot. 🙂

Be sure to tag me in your posts @kuminkueche

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Salep

Es war fürchterlich kalt draußen, die Tage werden kürzer, der Wind peitscht auf, Regen, Donner,  und grauer Himmel!

Nichts ist schöner, als im Winter bei eiskalten Temperaturen gemütlich mit einer Tasse heißer Sahlab auf dem Sofa zu sitzen und zu entspannen!

Also, was gibt es Wohltuenderes nach einem langen kalten Tag als eine leckere heiße Tasse Sahlab! ️❤

Ein heißes traditionelles Wintergetränk! Salep ist das übliche, süße, wesentliche Levantine warme Wintergetränk!

Ein dickes süßes Milch-basis Getränk! Salep verwendet man in seiner gemahlener Form, der aus den Wurzeln von selten Orchideen extrahiert wird, die dem Getränk seine charakteristische Cremigkeit geben!

Er ist unglaublich geliebt in der Levant!

Salep ist ein beliebtes Getränk in dem Levantinen Raum! Der Salep abgeleitet aus arab “Khusa yatus salab”, bedeutet Fuchshoden! Ein name, der hat möglicherweise die Aphrodisiakum Bezogene Folklore erhöhen! Es gibt Mythen über ihre Mach um die Virilität und Leidenschaft zum Trinker zu bringen!

Aufgrund der großen Beliebtheit dieses Getränk ist diese Orchideenart allerdings eine inzwischen gefährdete Pflanzenart! Deshalb wird Salep allerdings oft durch die preisgünstigere Stärkemehl ersetzt, die ein guter Ersatz für Salep Pulver ist!

Salep ist herzhaft, cremig, lecker, und super schnell zu bereiten! Genießen 🙂

Zutaten:

4 Tassen Milch (0.75 L)
2 TL Saleppulver (Knabenkraut pulver) (Oder 4 TL Stärkemehl)
4 TL Zucker
Einen Schuss Blütenwasser

Zur Dekoration:

Kokosraspeln
Zimtpulver
(Nach Geschmack)

salep-ingtedients

Zubereitung:
1. Die Milch nehmen, und der Zucker auch direkt dazugeben, und auflösen lasen.
2. Dann die Saleppulver hinzufügen, und alles gut umrühren.
3. Danach die Salep mischung unter ständigem Rühren langsam zur kochen bringen.
4. Bei niedriger Hitze nur ein bischen kochen lassen, bis sie leicht angedickt ist.
* Dabeibleiben, weil sie schnell anbrennt!
* Wenn ihr kein Saleppulver findet, könnt ihr es auch mit Stärkemehl machen, das schmeckt auch sehr lecker!
5. Das Blütenwasser hinzufügen, und lasse sie nur 2 Minuten weiterkochen.
*Zum Schluss, darf es nicht klumpig sein, & es sollte von der Konsistenz ähnlich wie Milkshake aussehen!

Wenn Sahlab ist fertig, heiß in Tassen füllen, und mit Zimt & Kokosraspeln bestreut servieren. 🙂

Viel Spaß beim Nachmachen!

Eure Lana ❤

sahlab

Sahlep.png

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46 comments on “Salep – Sahlab

  1. This is actually really cool! I’ve never been one for culinary activities — and I’ll admit I have zero skill when it comes to making any sort of food or drink. But this definitely sounds amazing, and I’d love to try it out sometime! After all, there has to be a first for everything, huh?

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  2. I’ve heard the name of this before but had no idea how to make it so thanks for sharing your recipe

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