Lentil Soup – Linsensuppe

Lentil soup

It’s soup season! The temperatures are dropping so quickly, I just want to drop everything and make soup!

Nothing completes a cold winter evening like hands wrapped around a bowl of soup!

When it comes to arabic soups there’s nothing better than the arabic lentil soup! It’s in particular great for those cold winter days, it’s filling, soothing and light. ❤

The traditional Lentil soup is a meal in itself.

It’s almost the official winter soup in many houses in the Levant! It’s nutritious, tasty and easy to make!

All you need is a squeeze of lemon juice and you are in for a bowl of comfort food at its best. It’s seasoned with a few of my favorite spices and plenty of freshly ground black pepper.

Lentils are perfect for making filling and flavorful vegetarian soups like this one 🙂

Prep time: 10 minutes
Cook time: 1 hour
Difficulty: easy

Ingredients:

– 200 g orange or red lentils
– 5 Tbsp olive oil
– 1 onion, finely chopped
– 2 Liter water
– Some Freekeh
– Cumin & Curry
– Salt & Pepper

fullsizerender-4

For garnish and serving:

– Lemon juice
– Pita bread

Instructions:

1. Heat the oil in a pot, and saute the onions until soft.
2. Season it with salt and pepper.
3. Add the freekeh and roast it well.
* If you can’t find freekeh, then you can use a handful of rice, and it’s still delicious!
4. Add the lentils, and stir it well for a couple of minutes.
5. Add the water or the stock, and stir it well. Allow the soup to come to boil and then reduce to simmer for about an hour (or until the lentils are good cooked)
* You can adjust the water/stock amount depending on how thick you want the soup to be.
6. When cooked – add the curry & cumin, stir until it completely incorporated in the soup.

Add a squeeze of lemon juice and serve with lemon wedges 🙂

Tips from Kumin-
Don’t cook the lemon juice with the lentils, else the soup will become too sour!

Be sure to tag me in your posts @kuminkueche

————————————————
Linsensuppe 

Es ist Suppe Saison! Die Temperatur sehr schnell abfällt, und Heisse Suppen wärmen uns an kalten Tagen!

Wenn es draußen so richtig kalt ist, steigt bei uns die Lust auf wärmende Speisen, die uns gut tun und Kraft spenden!

Arabische Linsen Suppe ist da die perfekte Wahl. Sie ist richtig lecker, sättigend lange und wärmen uns von innen heraus.❤

Die traditionelle Linsensuppe ist eine Mahlzeit an sich.

Sie ist fast die offizielle Wintersuppe in vielen Häusern im mittleren Osten! Sie ist nahrhaft, lecker, und einfach zu machen!

Alles was Ihr braucht ist einen Schuss Zitronensaft, und ihr seid bereit für eine Schüssel mit echte Komfort Nahrung. Es ist gewürztmit ein paar meiner Lieblingsgewürze, und reichlich frisch gemahlener schwarzer Pfeffer.

Linsen ist perfekt für die Herstellung von Füllung und schmackhaft vegetarische Suppe 🙂

Arbeitszeit: ca. 10 Min.
Kochzeit: ca. 1 Stunde
Schwierigkeitsgrad: einfach

Zutaten:

– 200 g rote Linsen, gewaschen
– 5 EL Olivenöl
– Eine große Zwiebel, die in kleine Würfel geschnitten
– 2 Liter Wasser
– Etwas Grünkern
– Kumin (Kreuzkümmel) & Currypulver
– Salz & Pferffer

fullsizerender-4

Zum Garnieren:

– Zitronensaft

– Fladenbrot

Zubereitung:

1. Das Öl in einem Kochtopf erhitzen, und die Zwiebel darin andünsten.
2. Mit Salz & Pfefffer abschmecken
3. Die Grünkern in den Topf geben, und gut rösten
*Wenn ihr kein Grünkern zur Hand habt, könnte ihr es auch mit etwas Reis machen, das schmeckt auch natürlich sehr lecker!
4. Die Linsen dazugeben, und gut umrühren
5. Dann mit Wasser bedecken, und bei mittlerer Hitze fast eine Stunde köcheln lassen.
* Durch Beigabe von Wasser kann man die Konsistenz verändern.
6. Nach einer Stunde – Die Curry & Kumin hinzufügen, und sie noch mehr 10 Minuten weiterkochen laseen.

Vor dem Genießen mit einigen Tropfen Zitrone abschmecken 🙂

Tipps von Kumin-

Den Zitronensaft nicht mitkochen, sonst wird die Suppe zu sauer!

Viel Spaß beim Nachmachen!

Eure Lana ❤

2.png

3.png

45 comments on “Lentil Soup – Linsensuppe

  1. You know, I came in here looking for life themed posts. The lentil soup recipe took me by surprise. I love how in the first para you make us wanna give it a try.
    In India, Lentil soup is like a daily thing. Even then, I think every Indian should try your recipe. I’m pretty sure they will LOVE it. Great post.
    Its 1.30 am and I’m starving thanks to you xD
    Keep posting. Loved it. Would like to see more.

    Liked by 2 people

  2. Yum! Love lentil soup! I’m Greek, and we make lentil soup, so we leave out the cumin and add soe Garlic. I like to add celery and carrots. In the end, instead of lemon juice, we add red wine vinegar. Same concept, though! Looks great!

    Like

  3. I really love your blog, and this post in particular. The photos are beautiful, and since I love lentil soup, I will for sure give this a go when the weather here in Australia turns a bit cooler.

    Like

    • Thanks a lot for this lovely comment, really appreciate it. This soup tastes great, surely recommend you give it a chance, & please lemme know how it turned out for you once you try it. Looking forward to hearing back from you, & Greetings to everyone in Australia 😀 😀

      Like

  4. I always enjoy lentil soup, so it is nice to hear how you make it. There is a Greek version where the spices they add are dried rosemary, bay leaf, dried oregano and some tomato paste. Then at the end, for each portion, they drizzle olive oil and a little bit of red wine vinegar on top. Very delicious too! Love your photos.

    Like

  5. Oooh I may have to try this once it’s soup season! Also, I know a little German, so I’m always excited to read and test out my understanding 🙂

    Liked by 1 person

  6. Soup in cold weather is so cozy. I haven’t tried lentil soup yet, so I’m noting your recipe for future use 🙂

    Like

Leave a comment